duminică, 29 iunie 2008

Disputa biocombustibililor

-
Vad ca utilizarea biocombustibililor a impartit lumea in doua tabere...
Unii zic ca ar spori saracia...

Concluzia raportului OXAM spune ca “inlocuirea combustibililor traditionali cu cei «bio» a condus la saracirea a nu mai putin de 30 de milioane de locuitori ai planetei!”.
Si asta din cauza cresterii preturilor alimentelor din tarile lumii a treia - mancarea costa mai mult (fapt ce-i afecteaza in mod evident pe cei saraci) pentru ca in pretul de producere a alimentelor sunt incluse si costurile de exploatare, cercetare si generare a biocombustibililor, carburanti pentru a caror existenta se investesc sume importante in tehnologie.
In raport sunt criticate in mod vehement tarile bogate pentru incurajarea – prin subventionare sau prin scutire de taxe – utilizarii anumitor terenuri si culturi pentru producerea de combustibili alternativi, cum ar fi, de exemplu, etanolul.
Se adauga si faptul ca utilizarea unor astfel de substante pe post de carburanti nu ajuta cu nimic in lupta impotriva schimbarilor climatice. “Tarile dezvoltate nu fac decat sa inrautateasca situatia, in loc s-o remedieze. In mod real, ele fura terenuri agricole si tipuri de culturi chiar din asa-nummitul «lant alimentar», distrugand in acest fel milioane de vieti din tarile subdezvoltate”.

In acest moment exista o puternica disputa legata de folosirea biocombustibililor.
Unele state, precum Brazilia sau tari din Africa, America Centrala si de Sud sunt convinse ca, pe termen scurt si mediu, vor avea de castigat din cultivarea si apoi exportul plantelor folosite in producerea biocombustibililor.
Oponentii acestora se inscriu in linia enuntata mai sus, criticand schimbarea modului de utilizare a terenurilor si a destinatiei agricole pentru subzistenta a unei importante parti din terenurile cultivate ale Terrei.
______

Si in SUA este o disputa aprinsa... dar aici e legata de independenta energetica a tarii... neinteresandu-i saracia altora...
Unii militeaza pentru reluarea exploatarii unor zacaminte inchise pe moment, tinand partea petrolistilor... iar altii vor sa introduca etanolul, pe scara larga, avand afaceri in domeniu...
Fiecare cu interesele lui, ca si in politica noastra...
-

2 comentarii:

roxi spunea...

americanii vor ei totul mereu.....numai lor sa le fie bine :(

Anonim spunea...

logic ca vor sa el fie bine...dau un exemplu...ue, de sa-i propuna somaliei sa intre in UE...cu ce ajuta somalia? somalia e o tzara stearpa...nu produce nimic, absolut nimic...de ce majoritatea tzarilor sarace nu intra sub protectia unei uniuni? ca acea tzara nu are nimic de oferit...noua daca nu ne mai da rusia gaze vom fi nevoitzi sa intoarcem curul spre rusia, ca deh, vom muri de frig...imagineaza-tzi ca romania e o curva care intoarce shi ea curul aluia care ii ofera mai mult si ca are nevoie de un peshte :))