miercuri, 4 iunie 2008

In spatiu...

-
Astazi, la bordul Statiei Spatiale Internationale a fost cuplat un laborator spatial japonez, ale carui costuri de proiectare si constructie se ridica la aproximativ un miliard de dolari. Livrat la ultimul zbor la navetei Discovery, ajunsa la bordul SSI luni, 2 iunie 2008, laboratorul KIBO a fost amplasat, in locul stabilit din structura statiei, de astronautii Akihiko Hoshide si Karen Nyberg, cu ajutorul bratului robotic.

Modulul presurizat japonez KIBO (Kibo Japanese Pressurised Module – JPM) are dimensiunea unui autobuz, cantarind aproximativ 15 tone; el s-a alaturat celorlate doua module deja existente pe SSI: laboratorul american US Destiny si cel al Agentiei Spatiale Europene (European Space Agency – ESA), Columbus.
Aceasta operatiune este, de fapt, prima parte a misiunii mai ample care are drept finalitate atasarea laboratorului japonez pe SSI. KIBO este atat de mare si dotat cu aparatura atat de sofisticata, incat este nevoie de trei zboruri catre Statia Spatiala Internationala pentru a se transporta toate echipamentele. Finalul misiunii este programat in 2009, iar scopul plasarii acestui laborator pe orbita este acela de a studia comportamentul sistemelor biologice, fizice si chimice in absenta unui camp gravitational puternic. Rezultatele acestor studii ii vor ajuta pe cercetatori sa inteleaga felul in care functioneaza corpul uman in imponderabilitate si vor putea conduce la dezvoltarea unor noi materiale si substante cu proprietati utile in viitor.

Tot de acest zbor al navetei Discovery mai sunt legate doua elemente de interes. Primul ar fi “schimbul” de astronauti realizat la bordul SSI (a sosit, pentru urmatoarele sase luni, canadianul Greg Chamitoff si a parasit statia inginerul Garrett Reisman); al doilea este reprezentat de un nou “turist spatial” ajuns la bordul Statiei Spatiale Internationale, americanul Buzz Lightyear. Intoarcerea acestuia, tot cu naveta Discovery, este programata pentre data de 14 iunie.
-

2 comentarii:

roxi spunea...

mult a mai avansat lumea asta in tehnologie ....sa ajunga cu bine inapoi pe Terra :D :)

singur in Atacama... spunea...

in ultimii 30 de ani viteza cu care au evoluat stiinta si tehnologia parca a "explodat"... :)

ieri am postat pe www.terramagazin.ro la stirea zilei - anul acesta va fi instalat cel mai puternic calculator din lume...
botezat Roadrunner, va depasi viteze de operare de ordinul "petaflops" - 10 la puterea 15 calcule pe secunda fiind de aproximativ doua ori mai rapid decat predecesorul sau...
supercalculatorul este considerat a fi cea mai impresionanta masinarie construita pana in prezent...

in ritmul acesta, oare ce ne mai rezerva urmatorii ani?... pana unde se va ajunge?...
:)